Leren paardrijden

We verwelkomen ruiters van elk niveau: heb je nog nooit op een paard gezeten of ben je net een gevorderde ruiter die zijn springtechnieken wil bijschaven? We geven een individuele begeleiding, dat kan op de binnen- of buitenpiste of in de vrije natuur op ons uitgestrekt domein.

Stap voor stap leren paardrijden

Leren paardrijden doe je op je eigen tempo, dus bij ons geen grootschalige groepslessen: we geven aan maximum twee personen tegelijk les.

Leren stappen

Leren stappen op een paard is niet moeilijk, zeker niet op onze lespaarden die rustig en voorspelbaar reageren. Beginners begeleiden we individueel of per twee (je kan dus nog een vriend of vriendin meebrengen), zo maak je het snelst vorderingen.

Leren draven

Als je kan stappen met het paard - en dat gaat doorgaans vrij vlug, leren we je draven. Je leert het ritme aanvoelen en de juiste balans vinden. Het paard gaat wat sneller nu, maar eens je de techniek onder de knie hebt, is het volop genieten!

Galop leren

Heb je je de verschillende draaftechnieken eigen gemaakt, is het de beurt aan de galop. De galop heeft een ander ritme dan de draf, dus ook hier leer je weer met je lichaam op de juiste manier mee te bewegen. Zo leer je draven op verschillende snelheden, de controle te bewaren en efficiënt te sturen.

Leren springen

In onze bosrijke omgeving zijn prachtige tochten te maken, al kan een omgewaaide boom wel eens de weg versperren. Als je met je paard kan springen, neem je zo'n hindernis al zwevend! Leren springen doen we in eerste instantie op de piste. De hoogte van het hindernis is in te stellen en we beginnen laag zodat je lichaam leert anticiperen op de springbeweging.

Een beperking of handicap?

Binnenbak paardrijden

Omdat Pegasus een kleinschalige paardenhouderij is, kunnen we iedereen de mogelijkheid bieden om met paarden om te gaan. Een paard borstelen, verzorgen of een snoepje geven, kan al voldoening en rust geven. Paard en mens treden in dialoog, reageren op elkaars gedrag en voelen elkaar feilloos aan. Vaardigheden worden aangescherpt en het zelfvertrouwen wint erbij. Ook een rit in de bolderkar, voortgetrokken door een pony, is laagdrempelig en voor nagenoeg iedereen haalbaar. Het plezier is wederzijds, ook de paarden genieten van het contact!

Paardrijden verlegt grenzen

Paardrijden met een beperking is dikwijls ook mogelijk: onze individuele begeleiding is afgestemd op de mogelijkheden van de ruiter. Ook het paard "voelt" wie er in het zadel zit en past zich aan. We staan zelf versteld van de talenten die komen bovendrijven, mensen met autisme blijken bijvoorbeeld vaak als geen ander om te kunnen gaan met paarden. Ze begrijpen de lichaamstaal van de viervoeter, komen vanzelf tot rust en bloeien open.